Școala învață elevii că banii (și alte favoruri) cumpără note și impunitate. Dacă un părinte îndrăznește să facă o plîngere/ sesizare referitoare la procesul educațional, la disfuncționalitățile din unitatea de învățămînt, va face acest lucru cu riscul răzbunării școlii asupra copilului său. O să spuneți, cu ipocrizie, că nu este posibil ce scriu eu aici. Ba este, iar asta știu de la alte cadre didactice: vorbește cu conducerea școlii, nu face plîngere, că îi faci rău copilului tău.
Nimeni nu vorbește despre elevii care au un punct sau două mai mult la notare fiindcă fac meditații cu cadrele didactice pe care le au și la școală. Nimeni nu vorbește sau o face foarte rar, despre violența dintre elevi și a cadrelor didactice față de elevi. Sistemul mafiot aplică sancțiuni simbolice, atunci cînd un eveniment ajunge la presă, iar presa îi acordă spațiu de emisie la știrile de senzație. După aceea, totul revine la normalul unui sistem în care se tace de frică.
Astăzi, fiicei mele i s-a făcut rău fiindcă directoare școlii a intrat la sala de clasă și a țipat și amenințat, acuzînd toți elevii că sînt indisciplinați. Am fost la școală. 24 de elevi de 11 ani speriați. Profesoara de limba română speriată. Singurul sfat a fost să mă potolesc fiindcă, altfel, vor suferi și fiica din clasa a 5-a și băiatul din clasa a 8-a.
În clasa a 5-a, 3-4 elevi își lovesc colegii, le rup lucrurile, aruncă obiecte în timpul orelor, iar părinții lor, familii cu bani, cumpără indulgență din partea cadrelor didactice și conducerii școlii. Una dintre mamele de zurbagii spunea că băiatul ei nu suportă regulile și disciplina impuse în școală. Apoi a cumpărat impunitate pentru băiat, care a continuat să fie agresiv și cu colegii și în timpul orelor. Părinții unui elev care a căzut inconștient după ce a fost lovit cu o sticlă de unul dintre zurbagii nu a făcut plîngere fiindcă ar suferi copilul lor, iar plîngerea făcută aici l-ar urmări oriunde s-ar muta.
Cu astfel de șantaje și frici sunt educați oamenii că banii sînt singurii care contează și banii pot cumpăra orice, impunitate, note, respect. Școala, acest sistem mafiot, legitimează și justifică pe toți infractorii economici care își cumpără impunitatea.
PS nu mă bucur că acest articol a fost atît de accesat.
Mă abțin să răspund oricărui comentariu.
O să adaug trei lucruri:
1.Dacă Școala ar fi un sistem perfomant, atunci n-am avea dezastre sistemice la evaluările naționale.
2.Dacă violența în Școală ar fi o întîmplare rară, atunci nu s-ar cheltui bani (se cheltuie prost, dar asta este altceva) pentru preveniția violenței în mediul școlar.
3.Încă mă tem pentru parcursul școlar al copiilor mei pentru a face mai mult decît atît.
O fi "sistem mafiot" școala în care învață copiii dumneavoastră; nu înseamnă că totul e un "sistem mafiot". Pentru un purece eu nu arunc pe foc cămașa. Generalizările sunt în general false și niciodată n-au condus la nimic bun.
RăspundețiȘtergereDacă de 8 Martie începeți cu astfel de reproșuri generalizate la adresa unui sistem în care majoritatea o constituie femeile și nu găsiți măcar un cuvânt de felicitare pentru cele față de care sper că aveți și respect, atunci aveți o problemă și nu sunteți victima sistemului ci una din cauze. Nu vă mai plângeți pentru că educația copilului începe din familie. Sistemul de care vorbiți îl construiți împreună: elevi, părinți, profesori, comunitate.
RăspundețiȘtergereDomnule Sebastian Alexandru, susţin cele scrise mai sus. Din păcate, acest sistem există şi NU are legătură cu educaţia primită acasă. Cunosc mai multe cazuri similare, unele în şcoli cu renume, deci purici sunt destui, dar pe o cămasă murdară nu li se mai văd urmele...
RăspundețiȘtergereNU are legătură cu educaţia primită acasă nici comportamentul acelor elevi agresivi? Aveti sedinta cu parintii, puteti propune masuri! Puteti da la ziar! Puteti face multe!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereSistemul este mafiot, nu scoala. Si profesorii sunt victima aceluiasi sistem mafiot care creaza si favorizeaza conflictele intre elevi si profesori. Nu iau partea profesorilor limitati, agresivi si cu vechi atitudini comunistoide in virtutea carora isi permit sa traumatizeze copiii. Ma iau insa, de sistemușl de rahat creat de un minister care n-are habar d erealitatile din scoala si perpetuat de inspectorate, niste instituii comuniste, ineficiente si biroctatice. Pe cine intereseaza actul invatarii? Pe cine intereseaza cat se chinuie un profesor sa faca fata refuzurilor, lipsurilor (nu vorbesc doar de salarii,dar nu exista materiale didactice reale daca nu le inventeaza profesorul, pe cheltuiala si timpul său...) care vrea sa transmita ceva util copiilor mai mult dezinteresati si dezabuzati de medii de tot felul (inclusiv de cel de acasa)? Si tot asa...Profesorii sunt si ei parinti si au aceleasi nemultumiri ca toti parintii...Raul nu vine de la profesori, nici de la elevi, cu totii suntem victime care ne sfâșiem între noi sub privirile devoratoare ale unui sistem corupt, inapoiat si ineficient.
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca intervin in astfel de momente. Sunt cadru didactic in invatamantul prescolar. La varsta de trei ani este cel mai greu sa te intelegi cu copiii. Toti sunt diferiti: unul musca, altul plange dupa parinte, altul loveste, cei mai multi sunt disciplinati - educatia de acasa,toate acestea ca raspuns la obligativitatea de a petrece 10 ore in gradinita. Nu este usor. Mi-a trebuit doi ani sa-i fac un grup unit. Azi, la grupa mare: nu se mai bat(incidente izolate, nu se pot controla), nu mai vorbesc urat, lucreaza impreuna, se ajuta. Din pacate educatia de acasa nu ajuta de multe ori. In ceea ce priveste cadrele didactice, sunt de acord intr-o oarecare masura. Avem momente in care nu ni se da voie sa vorbim: asa cum spunea parintele caci suntem amenintati - vezi ca tu mai lucrezi aici. Cei in varsta fac legea. Orice schimbare in bine nu e bine vazuta de colegi: esti un rebel si vrei sa distrugi grupul. Inca mai traim in vechea mentalitate. Daca am lucra impreuna: copiii, parintii, cadre didactice va fi OK. Eu asa lucrez si totul e bine. Din pacate din aceasta cauza sunt taxata de colegi. Asta e. Trebuie sa trecem peste toate. SCOALA NU ESTE UN SISTEM MAFIOT, ci doar un sistem care nu a scapat de vechile obiceiuri. Va fi bine. Eu asa sper!!!
RăspundețiȘtergere