luni, 26 ianuarie 2015

Modificare, transformare, devenire, schimbare

Omida ajunge fluture și gata. Putem povesti despre biologia, chimia și fizica implicate pe durata acestui proces, dar cam atît. Analogiile puerile, altfel poetice și pline de lirism, dintre oamenii care pot să zboare, așa cum zboară omizile ajunse fluturi, sînt o modalitate vulgară de a ignora realitatea. Drumul de la omidă la fluture se întîmplă în mod natural. Nici omida și nici fluturele nu au habar despre ceea ce se petrece. Omida nu are habar că urmează să devină fluture, nici cît va dura și nici cîte și ce resurse va consuma. La o adică, omida nu are habar nici ce fel de fluture o să ajungă.

Oarecum asemănătoare este și confuzia între schimbarea hainelor cu schimbarea de la a fi o persoană bună la una rea (sau invers). Hainele sînt înlocuite unele cu altele, sînt diferite în mod esențial. Cînd o persoană devine din rea, bună (sau invers) trăsăturile de personalitate nu sînt înlocuite. De fapt, răutatea (sau bunătatea) sînt tot acolo, doar că în alte cantități și cu alte manifestări. În plus, ca să devii din bun, rău (sau invers), trebuie să îți dorești asta și să faci anumite eforturi, care afectează întregul comportament.

Auzim frecvent că s-a schimbat vremea, într-un mod asemănător cu schimbarea prin care trec organizațiile. Din nou, ne aflăm în fața unei erori de percepție datorată, în primul rînd, utilizării unui singur cuvînt. Vremea are stări, manifestări ale legilor fizicii, în principal, care se petrecîn lipsa oricărei dorințe din partea vremii înseși. La o adică, vremea s-ar simți foarte bine să fie sigură și nu probabilă.

Schimbarea, care a condus la apariția unui domeniu distinct al managementului, este cu totul altceva, atît în cazul oamenilor cît și, mai ales, în cazul organizațiilor. Schimbarea la om este extrem de dificil de realizat, în special ca demers endogen. În cazul organizațiilor, lucrurile sînt diferite, în principal datorită faptului că organizațiile sînt abstracțiuni juridico-sociale, fără o viață a lor, fără obiectivare și conștiință de sine.

Schimbarea, spre deosebire de alți termeni și în sensul utilizat de management este un proces controlat de trecere a unei entități dintr-o stare în alta. Cuvintul cheie în această definiție este "control". Al doilea cuvînt important este "proces". Orice altă modalitate de trecere a unei entități dintr-o stare în alta este întîmplare, eventual evoluționism stăpînit de hazard.

Se vorbește foarte frecvent despre schimbare în organizații, inclusiv în cele de drept public. Totuși, despre ce se vorbește?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu