marți, 29 august 2017

Legături primejdioase

Am mai scris și cu alte prilejuri despre corelațiile și interdependențele dintre diferitele părți ale societății și ale vieții sociale. Existența unor astfel de corelații este un loc comun pentru mulți oameni, inclusiv pentru marii planificatori strategici naționali și internaționali (nu intră în grupul acestor cunoscători imbecilii care ne conduc, puși acolo de o majoritate impotentă și o minoritate stupidă).

Nu mă gîndesc la teorii cum este "efectul fluturului" (întreabă Wikipedia, dacă nu știi ce e aia), ci la chestiuni mult mai simple și mult mai banale. O să înșir cîteva dintre ele, fără a urmări o ordine anume.

Gem arhivele scrise sau audio-video de cîntece și jocuri cunoscute în România până acu' vreo 20 până la 70 de ani. Nu mai sînt cunoscute. Gata! S-au uitat! Puneți tineri de până în 25 de ani să vă cînte ceva și o să aflați că nu știu s-o facă fără ajutorul telefonului mobil (sau al altei surse de informare on-line). Sau puneți-le muzică și îndemnați-i să joace/danseze (probabibilitatea să fie, toți, autiști e mică, dar așa se vor mișca)...... Cîteva legături primejdioase care au dus la asta: implicarea uniformizator-ideologizantă a culturii în vremea Cîntării României; inovarea continuă (dublată de trecerea într-un fel de ridicol) a tot ceea ce înseamnă vechi/ tradițional/ etc; sprijinirea acordată cabliștilor în anii '90; impotența unor autorități cum este CNA; prostituția intelectuală și financiară a lucrătorilor din educație.

Românii sînt o populație educată și bine pregătită. Asta-i, deja, un mit urban. De fapt, populația României devine cam le fel de lipsită de educație cum era pe la 1900 (pînă la venirea comuniștilor. Nu-s nostalgic, dar ar fi bine să nu ignorăm alfabetizarea realizată, chiar forțat, pînă spre 1980).... Și mai prost pregătită decît în orice altă epocă istorică. Nu sînt cunoscute nici îndeletniciri manuale (muncitorii care au format mitul fie au murit, fie s-au cărat pe alte plaiuri) și nici îndeletniciri intelectuale (folosirea creierului pentru altceva decît funcțiile vegetative este chiar rară). Cîteva legături primejdioase: privatizarea "pe un leu"; o politică de stat împotriva profesioniștilor din orice domeniu (de la declarațiile unui fost președinte hăhăitor, pînă la experimentele infinite din educație); legislația imbecilă care obligă la autorizare și certificare pentru cam orice (îi depășim la scor de bambilici pe toți europenii).

România este o țară curată și frumoasă. Draci! Plimbă-te mai mult decît Valea Prahovei și Litoral și o să te uimească cantitatea uriașă de gunoaie din aproape orice loc. Ori că ești, la mama dracilor, în vîrf de munte sau bănănăi pe dealuri și cîmpii, îți promit că nu poți merge 2 ore (pe jos. Da, picioarele sînt pentru mers, nu pentru pedale sau banda de alergare) fără să întîlnești un hoit de plastic sau un stîrv ruginit. Nu mai zic de cadavrele fostele glorii are industriei comuniste. Cîteva legături primejdioase: futem banii pe seminarii despre orice și dăm peste labele celor care vor să facă (acțiuni cu finalizare în mediul fizic); tăiem păduri; secăm rîuri; copiem fragmente de modele din alte țări.

Mă plictisii și mă enervai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu