joi, 19 martie 2020

Inadecvarea informațională

Abordarea societății informaționale în instituția publică de cultură din România impune acordarea unei atenții deosebite resursei umane alocate acestei demers.

Există două modalități principale:
a)folosirea, în totalitate, a resursei umane interne
b)utilizarea serviciilor externalizate.
Ambele abordări au avantaje și dezavantaje. Din experiența mea directă, pot afirma că cea mai potrivită este o abordare mixtă.


Pentru început, mă voi referi la resursa umană internă. Chiar dacă managerul decide să externalizeze, în totalitate, activitățile societății informaționale și va ignora instruirea resursei interne, foarte repede se va confrunta cu dificultăți care vor deveni insurmontabile. Cel mai bine putem observa la instituțiile/autoritățile publice care au externalizat crearea și întreținerea aplicațiilor software și întreținerea hardware, dar au ignorat asigurarea competențelor la nivelul resursei umane proprii.


Ce ar trebui să facă managerul? De exemplu (o listă scurtă, strict exemplificativă și deloc ironică):
-să se asigure că salariații pot să înlocuiască tonnerul la o imprimantă
-să se asigure că salariații știu să folosească suita office (ideal ar fi să poată utiliza două suite office)
-să se asigure că salariații știu cum să caute și să obțină informații din internet (este incredibil cât timp se pierde întrebând în stânga și în dreapta pentru o informație aflată al 10 taste și două click-uri distanță)
-să se asigure că salariații sunt autonomi în ce privește o aplicație de video-conferință și să instaleze/ configureze un video-proiector
-să se asigure că salariații știu să se conecteze la rețeaua de internet locală
-să se asigure că salariații știu să nu instaleze aplicații rău-voitoare pe propriile stații de lucru sau să nu conecteze dispozitive nedorite în rețeaua locală (de la telefon până la un memory stick)
-să se asigure că salariații știu cum se folosește un kit de realitate virtuală sau o cameră video purtabilă (de tipul Go Pro)
-să se asigure că salariații pot porni-opri un panou interactiv sau echipamentele audio-video dintr-o expoziție.


În fine, managerul ar trebui să se asigure că salariații știu că un calculator nu va funcționa dacă nu este conectat la o sursă de energie electrică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu