joi, 19 martie 2020

Omul și munca

O anecdotă pe care am aflat-o în tinerețe spunea cam așa:
Care e diferența între avioanele americane și cele rusești?
La americani, întîi caută oamenii și, după aia, fac avioanele. La ruși, întîi fac avioanele, că oameni se găsesc. 


Această anecdotă este o foarte bună analogie pentru cele două abordări extreme din managementul resursei umane, abordări subsumante expresiei "adecvarea postului la resursa umană". O abordare, specifică mașinismului, și descrisă de Smith și Fayol, spune că omul este doar o piesă în linia de montaj, așa că nu contează cum este el, ca om. Celaltă abordare, de o dată mult mai recentă și puțin luată în serios, spune că munca trebuie adaptată caracteristicilor omului.


Între cele două abordări extreme există numeroase zone intermediare, cu o variabilitate foarte mare a circumstanțierilor. Cu un alt prilej o să dezvolt aceste aspecte. Deocamdată, pentru a mă încadra într-o dimensiune a textului potrivită pentru aceste "pastile social media", mă limitez la enunțarea cîtorva idei.


Liderul are capacitatea naturală de a sesiza, de a "simți" sau "intui", caracteristicile psihologice ale celor pe care îi conduce. De altfel, istoria amintește de mari conducători "iubiți" de cei pe care îi comandau. Napoleon, de exemplu, este unul dintre ei.
Managerul bun poate învăța să folosească psihologia astfel încît să maximizeze, pe termen lung, rezultatele pe care le oferă lucrătorii săi.


Șeful nu este interesat de astfel de aspecte. Pentru el, oamenii sînt simple resurse.
Ce ar trebui să intre în bagajul instrumental al unui manager? Noțiuni de psihologie motivațională, noțiuni de psihologia relațiilor interumane, noțiuni de psihologie tranzacțională, noțiuni de psihosociologie.


Poate să pară excesiv, dar nu este, fiindcă managementul este o știință ȘI o artă.
O să revin asupra acestor idei, în special pentru a explica de ce psihologia este importantă și pentru managerii care conduc organizații cu sute sau mii de oameni, respectiv pentru a răspunde următoarei afirmații: nu am cum să cunosc pe toți cei 400 de salariați ai organizației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu