joi, 19 martie 2020

Managerul și psihologia

Este necesar ca un manager să dețină cunoștințe din domeniul psihologic (ceva mai mult decât nivelul necesar simplei interacțiuni umane)? Este la fel de necesar ca și în cazul cunoștințelor juridice, contabile sau tehnice. Așa cum am mai spus, managementul este o meserie în sine, cel puțin pe durata practicării.

Managementul ar trebui să fie capabil să utilizeze cunoștințe din psihologia comportamentală, cea motivațională, din psihologia grupurilor și conflictelor. Din teorie, știm că există motivații financiare și motivații non-financiare.


În practică, din păcate, managementul se concentrează și se oprește doar asupra motivației financiare: "I-am avansat la maximum. Nu mai am ce să le dau!". Fraza din ghilimele este perfect recognoscibilă și în lumea privaților (chiar dacă acolo nu există un nivel legal maxim al salarizării, există, în schimb o limită naturală numită profit).


Având în minte această constantă, această lege supremă a universului relațiilor de muncă, ar părea că sistemul public al culturii este condamnat... Nu știm la ce, dar sigur neplăcut.
Așa și este, dacă managerii nu știu sau nu vor să aplice instrumente ale motivării non-financiare. Ce ar însemna aceste instrumente? 


În primul rând, capacitatea de a identifica interesul sau interesele salariaților: ce le place? ce le produce satisfacție? ce le excită neuronii estetici? ce anume îi face să vorbească repede, cu ton ușor ridicat, cu pupilele dilatate și o ușoară roșeață? (În ce privește ultima întrebare, vă pot spune că nu doar excitația sexuală produce astfel de somatizări . )
În al doilea rând, capacitatea de identifica acele modalități de a pune la un loc munca în organizației cu interesul salariaților.


În al treilea rând, a înțelege că, sentimentul de "nu-mi mai vine să mă duc la serviciu" este universal și cu cel mai mare potențial de a distruge performanța unei organizații din sectorul creativ (da, organizațiile culturale sunt creative, nu producătoare de produse de serie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu