joi, 19 martie 2020

Psihologia în management

Ce înseamnă, de fapt, abordarea psihologică în management? Pornește de la încredere, cuprinde capacitatea de a fi model, conține înțelegere și empatie. Dozarea tuturor acestora definesc arta managementului și permit depășirea unor amenințări importante, cum este sistemul de salarizare, care scapă controlului unui manager. Deoarece sistemul de salarizare este conceput mecanicist, se ajunge, foarte ușor, la situația în care salariați cu valori și capacități diferite vor fi plătiți la fel. 

Aici, este necesară o paranteză importantă. Grilele de evaluare interne, folosite de indivizi, diferă de grilele de evaluare externe. Foarte rar vom putea întâlni oameni care să aprecieze corect nivelul de salarizare cuvenit. Nu există etaloane decente care să ne indice cum se raportează indivizii la o anumită grilă de evaluare. 


În fiecare organizație, așa cum mai spuneam, vom găsi oameni cu un ego supradimensionat, care se percep mai valoroși decât este capacitatea lor de a contribui la rezultatele organizației. Există numeroase cauze care împiedică managerii să îndepărteze astfel de salariați, iar prezența lor este un permanent factor disturbator. În cel mai bun caz, printr-o analiză de sistem atentă, așa cum recomand frecvent, se poate identifica un anumit loc de muncă în care să fie plasat un astfel de salariat, astfel încât să producă cât mai puține prejudiciii funcționale. Izolarea, în astfel de situații, este cea mai bună opțiune.


Notă pentru cititorii mei care nu sunt manageri: fiecare dintre voi este o rotiță într-un mecanism organizațional. Pornind de la prezumția bunei credințe, oricare dintre voi poate ajunge în situația de a fi o rotiță care nu se potrivește. Așteptați-vă să fiți supuși la acțiuni menite să vă îndepărteze. Repet, pornind de la prezumția de bună credință, uneori este necesar să acceptați că un manager, chiar dacă nu are nimic împotriva persoanei voastre, va dori să vă știe în cu totul altă parte.


Cunoștințele psihologice ar trebui să permită managerilor să reducă semnificativ cantitatea de balast sau impactul acestuia. În timpul consultanțelor acordate diferitelor tipuri de organizații culturale, am putut observa, foarte ușor, că, de multe ori, managerii nu înțeleg ce înseamnă optimizarea utilizării resursei umane. Excluzând situațiile aflate la limita patologicului, nu există resursă umană inutilă, ci resursă umană a cărei utilitate nu este fructificată. Pentru utilizarea resursei umane este necesară o creativitate specială. Un actor aflat la apusul carierei sale, fără dicție, fără rezistență fizică, fără memorie poate fi păstrat ca un balast sau poate fi fructificat. De exemplu, pentru programe educative. Dar pentru aceasta trebuie creativitate și cunoașterea unor instrumente psihologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu