joi, 19 martie 2020

Lider, leader....

Există o cantitate uriașă de literatură dedicată lecțiilor de "leadership", precum și o ofertă la fel de bogată de cursuri dedicate acestui subiect. În ce mă privește, pot afirma că a fi lider nu poți învăța. Calitatea de lider este ceva cu care te naști. 

Poți învăța să coordonezi oamenii, să-i ordonezi, chiar și să-i conduci, dar nu poți învăța, TU, cum să tea pună, EI, în fruntea lor. Fiindcă, de fapt, despre asta este vorba. Ești lider nu cînd vrei tu și nici cînd spune cineva. Ești lider atunci cînd mai mulți oameni se uită la tine să faci primul pas, pentru a păși în urma pasului tău.


Așa cum am spus și cu alte prilejuri, șefii sînt puși. "Cad" de undeva, de sus, și gata: ei ocupă primul loc. Totuși, am putut vedea de foarte multe ori cum oamenii nu urmează șefii, doar execută ordinele acestora, creîndu-le iluzia că sînt lideri. 


Desigur, pot să fie situații în care o persoană ajunsă șef să aibă ce-i trebuie, în bagajul foarte personal, pentru a se dovedi lider. Dar nu despre asta vreau să vorbesc.
Mi se pare mai importat să povestesc despre greșelile liderilor, despre faptele lor care îi aruncă în masa informă de șefi, nici măcar manageri.


Iată o listă cu cîteva greșeli:
1.Să crezi că ești lider pe vecie. Fals! Încrederea care ți s-a acordat se poate retrage (și este retrasă). Lider ești în fiecare zi, nu doar în prima zi. Orice zi în care crezi că ești mai presus de cei care pășesc în urma ta te apropie de declin, de alungarea ta.
2.Să confunzi locul care ți s-a acordat, cu un dat. Letal! Aura ta de lider strălucește datorită luminii pe care o proiectează cei din urma ta. Atunci cînd confunzi locul cu un tron, lumina se stinge, iar aura ta piere.
3.Să uiți că nu ești singur. Letal! Înainte de a ajunge în frunte, cei care pășesc după tine s-au sfătuit și au acceptat să facă acest gest. Cu acel prilej ți-au transmis un mesaj foarte important: întreabă-ne, sfătuiește-te cu noi! S-ar putea ca noi să știm mai multe despre drumul care este în fața noastră. Atunci cînd uiți că nu mergi singur, vei rămîne singur.
4.Să preferi compania celor care nu contează. Letal! Cei care te-au pus în fruntea lor sînt cei care lărgesc poteca în urma lor. Ei te sprijină dacă bate vîntul din față, ei se uită peste umărul tău ca să vadă crengile sau pietrele ascuțite. Cei care doar se plimbă pe cărarea lărgită de cei din spatele tău au energie să te aplaude, au suflu să te laude. Atunci cînd se întîmplă ceva, vor fi primi care vor avea atît de multă energie încît să te arate cu degetul.
5.Să crezi că cei care te critică îți vor răul. Fals! Nu de laude ai nevoie, ci de sprijin pentru a deveni mai bun. Laudele te îngroapă sub tavane joase și grele. Întreabă-i pe cei din urma ta ce ai făcut greșit, nu ce ai făcut bine. Poți vedea și singur ce ai făcut bine, dar greșeala doar ei ți-o pot arăta. Vei înceta să mai lider atunci cînd în urma ta nu mai este nimeni care să te critice. Lăudătorii sau indiferenți n-au nevoie de lideri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu